szte_junior_tudasproba_boritokep

Vetélkedővel ünnepeltük a magyar Nobel-díjasokat a JATE Klubban

Miközben hazánk tudomány iránt érdeklődő közönsége a Nobel-díj átadó ceremóniát követte, a Szegedi Tudományegyetem a jövő kutatóit hívta csapatvetélkedőre. A december 10-én, a JATE Klubban tartott eseményen együtt tapsoltak általános és középiskolás versenyzők Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek. A tudáspróba megszervezésében az SZTE Junior Akadémia is részt vett, illetve bemutatkozott a Csányi Alapítvány, amely mentorált diákokat is hozott a versenyre.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy óra múlva elkezdődik az a felemelő ünnepség, amelyen Karikó Katalin, egyetemünk egykori hallgatója, jelenlegi kutatóprofesszora átveszi a Nobel-díjat. Büszkeség az is, hogy Krausz Ferenc fizikus is átveheti a Nobel-díjat. Ő ugyan a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatóprofesszora, a munkássága ugyanakkor számos szállal kötődik magyarországi kutatóhelyekhez, így a Szegedi Tudományegyetemhez is – mondta Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese az SZTE Junior Tudáspróba megnyitóján.

KJA-3916

Prof. Dr. Széll Márta példaként állította a fiatalok elé Karikó Katalin kutatói életútját.

Karikó Katalin végig hitt abban, hogy nem szabad abbahagyni a kutatásokat

– Engedjétek meg, hogy néhány gondolatra visszakanyarodjak Karikó Katalinhoz, ahhoz az életúthoz, amelyet az elmúlt évtizedekben végigjárt, és amelynek a leírása gyönyörűen megtörtént a saját maga által írt önéletrajzi könyvében. Ez az olvasmány mindenkinek erősen ajánlott, pláne olyan fiataloknak, akik azon gondolkodnak, hogy élethivatásként a kutatást, a fejlesztést, új ismeretek megszerzését tűzik ki célul. Karikó Katalin életútja arról szól, hogy egy rendkívül felkészült, az egyetemről nagyon jó tanulmányi eredményekkel kikerült fiatal hölgy hogyan ragaszkodik egész életútja során a magas szintű kutatások folytatásához. Számos ponton megkérdőjeleződött, hogy a kutatásainak van-e értelme, haszna a tudomány előremenetele szempontjából. Sajnos egy világjárvány kellett ahhoz, hogy megtudjuk, az a több évtizedes, szakadatlan eltökéltséggel végzett munka, amelyet Karikó Katalin véghezvitt, az emberiség egyik megmentője lett a Covid-19 járvány elleni küzdelemben. Szeretném, ha ez is mindenkinek a fejében lenne azokban az emelkedett pillanatokban, amikor együtt leszünk szemtanúi annak, hogy Karikó Katalin átveszi a Nobel-díjat – hangsúlyozta a rektorhelyettes a december 10-én délután rendezett vetélkedőn.

KJA-4191

Mindenki érdeklődve figyelte a JATE Klub nagytermében a Nobel-díj átadójának élő közvetítését.

Az SZTE Junior Akadémia képviseletében Dr. habil. Újvári Edit igazgató köszöntötte a középiskolásokat. A Junior Akadémia a tehetséggondozást helyezi középpontba. Számos olyan programot, képzést alakítottak ki középiskolásoknak, amelyeknek az a célja, hogy a Szegedi Tudományegyetem minél színesebb, érdekesebb, vonzóbb legyen a fiatalok számára. Ennek jegyében nagy örömmel kapcsolódtak be a programba - hallottuk.

KJA-3817

Dr. habil. Újvári Edit, az SZTE Junior Akadémia igazgatója.

A Csányi Alapítványt is támogatta az SZTE Nobel-díjasa

A Nobel-díj átadó élő közvetítésével egybekötött vetélkedőn közreműködött a Csányi Alapítvány is. Az alapítványt képviselő Szabóné André Piroska és Mikics Péter kiemelte, hogy Szegeden három csoport támogatását, tehetségfejlesztését végzik. 2024-ben újra válogatást tartanak, várják a tehetséges, nehéz anyagi helyzetben élő gyerekek jelentkezését. Tízéves kortól egészen az egyetem elvégzéséig foglalkoznak diákokkal, a délutáni foglalkozásokon elsősorban az idegen nyelvi és informatikai kompetenciáikat fejlesztik. Az SZTE ünnepelt kutatóprofesszora, az orvosi-élettudományi Nobel-díjas Karikó Katalin évek óta követi az alapítvány munkásságát, a Széchenyi-díjjal járó pénzjutalma felét nekik ajándékozta.


tudasproba_JATE
GALÉRIA: SZTE Junior Tudáspróba és Nobel-díj átadó élő közvetítés a JATE Klubban. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Számos érdekes látni- és fognivalót hozott a JATE Klubba az Interaktív Természetismereti Tudástár, amelyet Csehó Gábor képviselt. Az érdeklődő diákok kézbe vehették egy hód koponyáját, megvizsgálhatták a fogazatát, illetve megnézhették, milyen a hód által megrágott fa, és milyen a rágcsáléka. Kókusztermést, szarvat, agancsot is a kezükbe vehettek, valamint végigsimíthatták egy erdei fülesbagoly és egy szajkó szárnyát. Azt is érzékelhették, mennyire puha a vadászgörény szőre. Sztereobinokuláris mikroszkópok alatt vizsgálhattak a kíváncsi szemek olyan érdekességeket, mint például kullancs, különböző rovarok, korall, madárpók levedlett bőre, gabonasikló levedlett bőre és egy elpusztult vakondot is láthattak egészen közelről.

Magyarázz úgy, hogy a nagymamád is értse!

A ScUp storytelling csapatversenyen tizennégy, középiskolásokból álló csapat mérkőzött meg. Kommunikációs és előadói képességüket kellett megcsillogtatniuk a szakmai zsűri előtt, amelynek tagja volt Prof. Dr. Széll Márta, Dr. habil. Újvári Edit és Dr. habil. Hunyadi Zsolt, az SZTE Eötvös Loránd Kollégium igazgatója. A feladat az volt, hogy válasszák ki valamelyik Nobel-díjas témát (Karikó Katalin és Krausz Ferenc kutatásai közül) és maximum két percben egy kiselőadás keretében úgy magyarázzák el, hogy azt a nagymamájuk is megértse. A felkészülésre körülbelül másfél órájuk volt a fiataloknak, akik bármilyen offline segédeszközt használhattak a prezentációhoz. A program megvalósításában közreműködtek az SZTE Eötvös Loránd Kollégium hallgatói és a ScUp közösség.

KJA-4132

Miközben a csapatok a kiselőadást tervezték, meg-megszakították a munkát arra az időre, amíg az élő közvetítésen, kivetítőn megnézték, hogyan veszik át Nobel-díjukat az idei magyar díjazottak: a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc és az orvosi-élettudományi Nobel-díjas Karikó Katalin. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai, Újszászi Ilona és Sahin-Tóth István Stockholmból, a díjátadó ceremónia helyszínéről videóüzenetet küldött a vetélkedő résztvevőinek.

Az eredményhirdetésen Prof. Dr. Széll Márta megköszönte a diákoknak a lelkesedést és a bátorságot, hogy talpraesetten álltak a színpadra prezentációjukkal. Ugyanakkor a felkészítő tanároknak és a mentoroknak is köszönetet mondott, hogy foglalkoztak a tanulókkal, akiket felsőfokú tanulmányaik idején visszavár a Szegedi Tudományegyetem. Az első három helyezett csapat SZTE-s ajándékcsomagot kapott, de senki sem távozott üres kézzel az egyetem központi épületének pincéjében lévő, 50 éves JATE Klubból.

KJA-4221

Kiselőadásra készülnek. Középiskolás diákok magyarázták el, miért járt Nobel-díj Karikó Katalinnak/Krausz Ferencnek.

Az eredmény:

  1. hely: „Vanádium” csapat: Papp Franciska, Moussavi Párisza, Kohári Ákos
  2. hely: „Papucsállatkák” csapat: Juhász Kinga, Tóth Dóra, Kiss Nikolett Rita
  3. hely: „Durva felszínű endoplazmatikus retikulum” csapat: Papp Zsombor, Molnár Péter, Maróti Evelin

A kisebbek, az általános iskolások amellett, hogy a már említett bogarakkal és egyéb állati érdekességekkel ismerkedhettek, kvíz feladatlapot töltöttek ki – szintén a szegedi egyetem ajándékcsomagja járt az eredményes megoldásért.

 


Vida-Szűcs Imre

Borítókép: Munkában a későbbi győztes csapat, a Vanádium.

Fotók: Kovács-Jerney Ádám


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.




Sisak_MagdolnaSisák Magdolna - GTK, pénzügy-számvitel

Azért jöttem ide, mert nővérem is gazdasági szakon végzett, és mondta, hogy ez előnyös a munkaerőpiacon, mert elég jó helyen tudott vele elhelyezkedni. Eddig nincsenek negatív élményeim, bár sokat kell tanulni, de tetszik nagyon a kar, és maga a szak is, ajánlom másoknak is. Diákközpontú, gyakorlatias az oktatás, hasznos ismeretekre teszünk szert.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.