1200 külföldi hallgató

Rekordszámú külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n idén

Több mint 1200 külföldi hallgatót vett fel idén a Szegedi Tudományegyetem. Jelenleg több mint 130 országból tanulnak hallgatók az SZTE-n, ezzel országosan is egyedülállóan sokszínű közösséget alkotnak a szegedi egyetemisták. Beilleszkedésüket, tanulmányaik elkezdését orientációs napokkal segíti az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy olimpia megnyitójához hasonló nemzetközi kavalkád fogadta a József Attila Tanulmányi és Információs Központba érkező, idén felvételt nyert külföldi hallgatókat 2023. szeptember 6-án. 130 különböző ország képviselői gyülekeztek, hogy megkezdjék felsőoktatási tanulmányaikat Magyarország legsokszínűbb egyetemén. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, évtizedes rekordok dőltek meg az idei felvételin, így összesen több mint 10 ezer új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, köztük 1200 külföldi. Számukra az SZTE minden segítséget megad, hogy a lehető leghamarabb beilleszkedjenek, megtalálják helyüket az egyetemen és a városban. Ezt a célt szolgálja az Orientációs Napok elnevezésű programsorozat, amely 2023. szeptember 6-án kezdődött.

IMG_2902

A külföldi hallgatókat Dr. Bene Tamás, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának igazgatója köszöntötte az Orientációs Napok alkalmából az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében.

Dr. Bene Tamás

Dr. Bene Tamás Karikó Katalinról és Szent-Györgyi Albertről is beszélt a külföldi hallgatóknak köszöntőjében, Fotó: Molnár Dóra

– Idén több, mint 1200 új külföldi hallgatót vettünk fel, ami 20 %-os emelkedést jelent az elmúlt évekhez viszonyítva, ami óriási siker és öröm számunkra. A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi hallgatóinak közel egynegyede külföldi, akik több mint 130 különböző országból érkeztek. A különböző háttérrel, kultúrával és problémamegoldási technikával rendelkező új polgáraink, tovább színesítik a Szegedi Tudományegyetem közösségét. Az ebben rejlő kreativitás a modern kor kihívásaira is könnyebben találhat új, innovatív megoldásokat – mondta el mondta el Dr. Bene Tamás.

Az orientációs rendezvényen a diákok megismerkedhetnek mentoraikkal, informálódhatnak a hallgatói szolgáltatásokról. A rendezvényen megjelennek az SZTE szolgáltató egységei, többek között az SZTE Alma Mater, az SZTE Karrier Iroda, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet, az American Corner, az Életvezetési Tanácsadó Központ és a Sportközpont. Az elsőévesek azt is megtudhatják, milyen lehetőségeket kínálnak a EUGLOH és a Coursera programok, valamint megismerkedhetnek az ESN és az ISUS nemzetközi hallgatói szervezetekkel. A héten egyéb programok is segítik a külföldi hallgatók beilleszkedését: csapatépítő játékok, információs előadások, a gólyaeskü, és az azt követő Freshman Party a JATE Klubban.

IMG_2878

Az esemény szeptember 8-án, pénteken a nemzetközi hallgatók gólyaesküjével zárul. A Dugonics téren 18 órakor Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese köszönti majd a hallgatókat.

Lévai Ferenc

Fotó: Molnár Dóra


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés