elso_eloadasok_430

Földrajz és Te programsorozat, első forduló

Miért érdekes egy földrajzosnak, hogy egy terméket hol gyártanak? Mit jelentenek a termékeken a vonalkódok? Mitől lesz egy város okos? Érdekes kérdések, izgalmas előadások! Csatlakozz Te is!

Idén is elindítjuk Földrajz és Te programsorozatunkat, melynek keretében november 14-én 18 órától Tanszékünk kistermében kerül sor az első előadásokra.

Két nagyon izgalmas és aktuális témával várunk minden érdeklődőt:


Hegedűs Gábor: Nyomozd ki a terméked! Miért fontosak a földrajzi eredetjelzések a termékeken?

Miért érdekes egy földrajzosnak, hogy egy terméket hol gyártanak? Mit jelentenek a termékeken a vonalkódok? Hogyan lehet megnézni az interneten, akár az okostelefonoddal, hogy egy termék honnan származik, és mikor számít ez teljesen reménytelen vállalkozásnak? Mik azok a QR-kódok? Miért kell kötelezően jelölni az Európia Unió állati eredetű termékein, hogy hol állítják elő azokat? Ezekre és hasonló kérdésekre kap választ, aki részt vesz az előadáson, ahol segítünk eloszlatni néhány, termékjelöléssel kapcsolatos tévhitet is.

Szalai Ádám: Mitől lesz egy város okos? Az okos város fejlesztési koncepció háttere és kérdései


A globális léptékű folyamatok, mint a népességnövekedés, városokba vándorlás, növekedő környezetszennyezés, folyamatos kihívások elé állítja a városokat. A digitális technológia fejlődése áthatja az élet szinte minden területét, a hálózatba bekapcsolt eszközök száma milliárdos nagyságrendű. A jövő városfejlesztésének kérdése, hogy a technológia képes-e a problémák megoldására, lehetséges-e településeink okossá tétele?
Az utóbbi években felgyorsultak az okos város fejlesztések, amelyet az Európai Unió is támogat, erre példa a fényviszonyokhoz alkalmazkodó közvilágítás, a GPS alapú utastámogató rendszer, sőt egyes városokban még a szemetesek is okosak. Az előadásból kiderül, hogy az okos város koncepció milyen részelemekből áll, mely területeken alkalmazzák, melyek az élen járó külföldi és hazai városok.

Friss Hírek

elso_eloadasok_430

Miért érdekes egy földrajzosnak, hogy egy terméket hol gyártanak? Mit jelentenek a termékeken a vonalkódok? Mitől lesz egy város okos? Érdekes kérdések, izgalmas előadások! Csatlakozz Te is!

Kövess minket

Facebook YouTube